Серед поціновувачів ароматного чаю або кави, френч-прес користується все більшою популярністю. Це компактний і функціональний пристрій дозволяє швидко отримати улюблений напій. А для того, щоб його смакові якості були належного рівня, варто дотримуватися нескладних рекомендацій.

різновиди та переваги пристрою

Вперше френч прес почав використовуватися у Франції ще в 19 столітті. Завдяки можливості швидко отримати напій хорошої якості, винахід стало користуватися великою популярністю у всьому світі.

Сучасний асортимент французьких чайників величезний. Вони відрізняються по:

  • матеріалу виготовлення;
  • формі;
  • обсягом.

Основним елементом є колба. Її виготовляють зі скла, металу, кераміки, пластику. Найбільшою популярністю користуються скляні вироби, вони дозволяють спостерігати за процесом заварювання. Кераміка добре зберігає тепло, дозволяє напою розкритися в повній мірі. Металеві та пластикові колби відрізняються міцністю, при їх виборі слід віддавати перевагу якісним матеріалам. В іншому випадку, напій може отримати сторонній присмак.

Фільтруючі сітки повинні щільно прилягати до стінок колби, але не ускладнювати рух поршня. З функціональної точки зору, вони схожі на ситечка для чаю. За рахунок безлічі дрібних отворів, сітка перешкоджає попаданню частинок в чашку.

Основними достоїнствами френч-преса є:

  • Висока якість одержуваного напою;
  • можливість регулювання фортеці;
  • легкий догляд;
  • доступна вартість;
  • компактність.

Фахівці рекомендують мати в наявності кілька французьких чайників, для кави і чаю. А якщо колба виготовлена з кераміки, то в такому посуді краще готувати один вид заварки.

Особливості використання

Френч-прес простий у використанні. Процес підготовки і заварювання впливає не тільки на смак, але і на довговічність використання девайса.

  • Заварювальні чайники, френч-прес, необхідно обполоснути гарячою водою, але не окропом. Оптимально, щоб її температура не перевищувала 90 градусів.
  • Потім засипають чай або каву. При виборі чаю, краще віддавати перевагу крупнолистовим сортам. Кава має бути крупного помелу. В цьому випадку напій вийде найбільш ароматним, а фільтр не заб'ється гущею.
  • Чай або кава заливають водою, температурою від 80 до 90 градусів. Кришка закривається, але фільтр не опускають.
  • Процес заварювання не повинен перевищувати 7 – 10 хвилин.
  • Після цього, поршень опускається на дно.
  • Напій розливається по чашках.

Френч прес простий у догляді. Після використання, залишки гущі викидають, колбу і фільтр миють і витирають насухо.