Серед поціновувачів ароматного чаю або кави, френч-прес користується все більшою популярністю. Це компактний і функціональний пристрій дозволяє швидко отримати улюблений напій. А для того, щоб його смакові якості були належного рівня, варто дотримуватися нескладних рекомендацій.
різновиди та переваги пристрою
Вперше френч прес почав використовуватися у Франції ще в 19 столітті. Завдяки можливості швидко отримати напій хорошої якості, винахід стало користуватися великою популярністю у всьому світі.
Сучасний асортимент французьких чайників величезний. Вони відрізняються по:
- матеріалу виготовлення;
- формі;
- обсягом.
Основним елементом є колба. Її виготовляють зі скла, металу, кераміки, пластику. Найбільшою популярністю користуються скляні вироби, вони дозволяють спостерігати за процесом заварювання. Кераміка добре зберігає тепло, дозволяє напою розкритися в повній мірі. Металеві та пластикові колби відрізняються міцністю, при їх виборі слід віддавати перевагу якісним матеріалам. В іншому випадку, напій може отримати сторонній присмак.
Фільтруючі сітки повинні щільно прилягати до стінок колби, але не ускладнювати рух поршня. З функціональної точки зору, вони схожі на ситечка для чаю. За рахунок безлічі дрібних отворів, сітка перешкоджає попаданню частинок в чашку.
Основними достоїнствами френч-преса є:
- Висока якість одержуваного напою;
- можливість регулювання фортеці;
- легкий догляд;
- доступна вартість;
- компактність.
Фахівці рекомендують мати в наявності кілька французьких чайників, для кави і чаю. А якщо колба виготовлена з кераміки, то в такому посуді краще готувати один вид заварки.
Особливості використання
Френч-прес простий у використанні. Процес підготовки і заварювання впливає не тільки на смак, але і на довговічність використання девайса.
- Заварювальні чайники, френч-прес, необхідно обполоснути гарячою водою, але не окропом. Оптимально, щоб її температура не перевищувала 90 градусів.
- Потім засипають чай або каву. При виборі чаю, краще віддавати перевагу крупнолистовим сортам. Кава має бути крупного помелу. В цьому випадку напій вийде найбільш ароматним, а фільтр не заб'ється гущею.
- Чай або кава заливають водою, температурою від 80 до 90 градусів. Кришка закривається, але фільтр не опускають.
- Процес заварювання не повинен перевищувати 7 – 10 хвилин.
- Після цього, поршень опускається на дно.
- Напій розливається по чашках.
Френч прес простий у догляді. Після використання, залишки гущі викидають, колбу і фільтр миють і витирають насухо.