Способів заварювання чаю існує безліч, також, як і сортів цього ароматного напою. Однак існують універсальні практичні поради, завдяки яким можна поліпшити смак чаю.

Вода

Використовуючи водопровідну воду, заварити смачний чай навряд чи вийде. Фахівці рекомендують використовувати м'яку воду, не насичену мінеральними солями. Ідеально, якщо вона буде з джерела, якщо дістати її немає можливості, водопровідну воду треба попередньо відстояти у відкритій ємності, щоб зникли сторонні запахи.

Посуд

Краще всього для заварювання чаю підходять чайники, виготовлені їх порцеляни, жароміцного скла, кераміки. Посуд необхідно обполоснути окропом, додати чай і залити гарячою водою, не більше ніж на дві третини. При виборі кількості чаю відштовхуються від розміру посуду. заварювальні чайники об'ємом 0,5 літра, необхідно додати 20 грамів чаю, відповідно, на літрову ємність необхідно 40 грам.

Після цього, посуд накривають рушником або серветкою, щоб ароматичні речовини не зникали з парами води. Через десять хвилин у чайник доливають окріп і після цього його можна розливати гостям, додаючи гарячу воду для отримання необхідної фортеці.

Для тих, хто вважає за краще пити нерозбавлений чай, варто використовувати 25 грам чаю на літровий заварювальний чайник. Чай краще пити відразу після приготування, тому що при охолодженні він втрачає корисні властивості і аромат.

Практичні поради

В залежності від матеріалу виготовлення, заварювальні чайники можуть мати різну товщину стінок, тому може знадобитися обполіскувати їх окропом кілька разів.

Деякі винахідливі господині використовують для прогріву піч СВЧ, проте цей спосіб неефективний через нерівномірність. При такому способі дно залишається холодним, а стінки дуже гарячими.

Після того, як був залитий окріп на дві третини, на столі крім цукорниці і чашок з блюдцями нічого не повинно бути, оскільки запах будь-якої їжі здатний зіпсувати аромат напою.

Після того як чай настоявся і настав час доливати другу порцію води, робити це треба не до верху, а залишати не менше одного сантиметра. Правильно заварений чай утворює на поверхні пінку, саме тому не варто доливати воду до самого верху.

Для того, щоб гості могли насолодитися прозорим напоєм без чаїнок, перед тим як його розливати, треба скористатися ситечком. Сьогодні ситечка для чаю виготовляють з матеріалів, що не впливають на смак і аромат.

Після того як чай розлитий, можна подавати на стіл солодощі та інше частування.