Незважаючи на розвиток технологій, емальований посуд, як і раніше залишається популярною у господинь. Її виготовляють багато виробників і, дотримуючись нескладних рекомендацій щодо вибору і догляду, ви зможете придбати кухонне приладдя, які прослужать тривалий час.
Особливості посуду
Ще зовсім недавно майже в кожному будинку господині використовували: емальовані ковшики миски, каструлі, Друшляки. Вони мали привабливий зовнішній вигляд, доступну вартість, за ними було легко доглядати. Сьогодні, незважаючи на величезний вибір сучасних кухонного приладдя, дані аксесуари не втратили актуальність.
При виготовленні такого начиння використовується металевий сплав, на який наноситися емаль. Вона захищає метал від корозії, а продукти харчування-від окислення. Причому склад внутрішнього і зовнішнього шару може відрізнятися, що забезпечує довговічність експлуатації поверхні.
В процесі виробництва, емаль наноситься на метал під тиском. Завдяки цьому забезпечується:
- тонке і рівномірне розпилення;
- хороше зчеплення з поверхнею;
- міцність при експлуатації (менше відколів).
Якісний посуд повинен мати:
- товсті стінки і дно (не менше 4 мм), це основний критерій при виборі.
- її поверхня повинна мати однаковий глянсовий вигляд. Це характеризує рівномірний випал емалі і високу якість.
- на поверхні не повинно бути ніяких тріщин і тим більше пошкоджень.
Основні правила використання
Будь-який кухонний посуд вимагає дбайливого ставлення. Щоб емальована каструля, чайник або кухлик прослужили тривалий час, необхідно дотримувати наступні правила:
- оберігати приналежності від падінь і ударів. Значний механічний вплив може призвести до сколів емалі. Якщо він утворився на зовнішній поверхні, то виробом ще можна користуватися. А ось відколи на внутрішній поверхні роблять подальшу експлуатацію неможливою.
- В процесі приготування, варто оберігати посуд від різких температурних перепадів. Це може стати причиною виникнення тріщин на емалі і згодом привести до відколу.
- При використанні посуду в духовій шафі, температура не повинна перевищувати 250 градусів. Оптимально в ній запікати овочі, м'ясні продукти. Небажано її використовувати в якості форми для пирогів або бісквітів, через високу ймовірність подальшого трудомісткого вилучення.
- при митті, не можна використовувати абразивні миючі засоби і предмети, а також побутову хімію містить кислоту.
Якщо на поверхні залишилися пригорілі залишки їжі, ємність необхідно наповнити гарячою водою, і через час, за допомогою м'якої губки і невеликої кількості соди, видалити забруднення.