Для багатьох господинь правильний вибір каструлі - це запорука добре приготованої страви. І на кухні у них є не менше десятка каструль і каструльок різноманітного дизайну, обсягу, форми і матеріалу. Але навіть якщо ви звикли обходитися всього однієї – вона повинна бути для вас дійсно ідеальною.

Зараз навіть недосвідчена господиня знає, що каструлі бувають дуже різними. Також, як і рецепти страв, для яких вони можуть стати в нагоді. І як же вибрати таку привабливу і практичну кухонне начиння, щоб в ній і м'ясо можна було загасити, і борщ зварити на всю сім'ю?

Ми підготували для вас кілька корисних порад на цей рахунок.

Які бувають каструлі

Всі сучасні каструльки можна розділити за кількома параметрами:

  • обсяг;
  • форма;
  • дизайн;
  • виробник;
  • матеріал.

Припустимо з формою і дизайном ви розберетеся, орієнтуючись на свій смак і досвід. Вибір обсягу безпосередньо залежить від кількості осіб, на яке ви збираєтеся готувати. Крім того, варто задуматися, як часто ви збираєтеся це робити.

Вибір виробника – питання важливе. Краще витратити кошти і час на хорошу кухонне начиння один раз, ніж міняти її кожні кілька місяців. Наприклад, відомі каструлі Fissman прослужать вам довгі роки.

І основний пункт вибору каструлі (як і цілого набору) – це вибір матеріалів, з яких вона зроблена. Розглянемо, чим вони відрізняються.

  • Алюмінієва каструля. Легка, дешево коштує, відмінна теплопровідність. За нею легко доглядати. Але швидко втрачає блиск, деформується, страви в ній часто пригорають, і навіть можуть придбати своєрідний присмак. Кращий варіант – литий алюміній. Товстостінна модель.
  • Емальовані каструлі. Доступні в різноманітних варіантах дизайну, доступні за ціною, підходять для зберігання їжі, не деформуються. Але з емаллю потрібно бути обережним, щоб не сколоти, не побити, і не подряпати її, інакше каструлю залишається тільки викинути. До того ж молочні страви в ній пригорають і прилипають до стінок. Головне - відразу вибирати каструлю уважно, щоб емаль була в ідеальному стані.
  • Чавунні каструлі. Тепло в них розподіляється рівномірно, і потім довго тримається. Вони просто ідеальні для гасіння і томління продуктів, і навіть підходячи для примхливих індукційних електроплит. Міцні, не деформуються, довговічні. Але в них не можна зберігати їжу, їх не варто замочувати, а краще мити відразу, оскільки вони схильні до появи іржі. Дуже важкі, вимагають ретельної просушування. Чим важче і темніше каструля – тим вона краще.
  • Вогнетривка кераміка. Красива, екологічна, безпечна, за нею легко доглядати, підходить для духовки і мікрохвильовки, в ній можна дуже смачно готувати. Але тендітна, дорога, не любить перепади температур.
  • Вогнетривке скло. Красиві каструлі, безпечні та екологічні, їх легко мити. Але не люблять перепадів температур, на них можуть з'явитися подряпини.
  • Нержавіюча сталь. Легка, красива, екологічна, довговічна, її легко мити, можна в ній зберігати їжу. Але коштує хороша товста нержавіюча сталь дорого, і не терпить жорстких абразивних губок і агресивної хімії.

Вибирайте каструлю за звичками і бюджету, але пам'ятайте, що кухонний посуд повинен бути якісним.