При приготуванні практично будь-якого кулінарного блюда не обійтися без сковорідки, причому краще, якщо в розпорядженні господині вона буде не одна. Адже не секрет, що від форми начиння і матеріалу її виготовлення, залежить остаточний смак і вид продукту.
Різновиди сковорідок
Форма
Класичні сковорідки можуть мати різний діаметр, а висота їх бортів може досягати 10 сантиметрів. Вони виготовляються з різних матеріалів, можуть мати антипригарне покриття. Такі сковорідки відрізняються високою функціональністю, і в залежності від матеріалу виготовлення, підходять для смаження, гасіння різних продуктів.
Жаровні зовні нагадують невисоку каструлю, вони можуть мати дві невеликі або одну довгу ручку, кришку, і підходять для смаження на плиті і запікання в духовій шафі.
Сковорідка Вок має високі стінки і дно маленького діаметру (Рівне або конусоподібне). За рахунок такої форми продукти швидко готуються, їх легко перемішувати.
Млинцева сковорідка - може мати різний діаметр і дуже низькі бортики, це ідеальний девайс для млинців і сирників.
Сковорідки для гриля відрізняються прямокутною формою і характерними ребрами жорсткості, вони мають антипригарне покриття і ідеально підходять для смаження стеків з риби і м'яса.
Матеріал
Зовсім недавно у господинь не було великого вибору при покупці сковорідок. Сьогодні їх модельний ряд значно розширився.
- Нержавіюча сталь не впливає на смак продуктів, зберігає їх колір, вона підходить для смаження і гасіння, а для рівномірного прогріву, має багатошарове дно. Така посуд не боїться подряпин, її можна мити в посудомийній машині.
- Алюмінієві сковороди досі користуються великою популярністю, вони швидко нагріваються, мають невелику вагу, а для того щоб виключити пригорання, треба вибирати вироби з товстим дном.
Сковорідки з антипригарним покриттям користуються великим попитом, в них не пригорає їжа, а для її приготування необхідно мінімальна кількість масла, часто можна обійтися зовсім без нього. Антипригарне покриття може бути:
- тефлоновим;
- керамічним;
- титановим;
- мармуровим.
Варто відзначити, що бажаючи обзавестися посудом з антипригарним покриттям, варто звернути увагу на чавунні сковорідки, на поверхні яких при першій обробці утворюється природна плівка, що не дозволяє їжі пригорати.
В такому посуді їжа виходить найбільш смачною за рахунок рівномірного прогріву і здатності матеріалу тримати тепло. А при акуратному використанні (чавун - крихкий матеріал і при падінні може тріснути) термін служби такого посуду необмежений.