Незалежно від кулінарних навичок, в кожному будинку необхідно мати основний набір кухонного посуду: каструлі різного розміру, коновки. Це дозволить з комфортом готувати страви і не захаращувати меблі непотрібними пристосуваннями. Про те, що повинно бути на кожній кухні, піде мова далі.
Основні критерії вибору
Комплектація
Залежно від бюджету, посуд можна купити окремо або в комплекті. Величезний асортимент готових наборів дозволить придбати необхідні вироби одного дизайну.
З іншого боку, не завжди є можливість одноразово витратити значну суму. В цьому випадку, можна поступово купувати все необхідне. Наприклад, каструлі Fissman пропонуються в різних обсягах, а великий вибір дозволить придбати девайси в аналогічному стилі.
Кількість
Для сім'ї, що складається з 4 осіб, цілком достатньо мати до 5 каструль різного розміру і ківш. Це необхідний мінімум, який дозволить готувати перші і другі страви.
Якщо сім'я складається з 6 осіб і більше, то необхідно мати:
- місткий ківш (до 2 літрів) для розігрівання перших страв;
- якщо в сім'ї є маленькі діти, то знадобляться маленькі каструлі для каш і супів;
- сотейник невеликого розміру для приготування соусів або підлив;
- дві каструлі об'ємом до 5 літрів для супів і компоту;
- кілька ємностей середнього розміру (до 3 літрів) для приготування других страв.
Для тих, хто займається заготовками на зиму, необхідно придбати якісну 10-літрову каструлю. Вона дозволить готувати сироп і маринад для фруктів і овочів.
Матеріал виготовлення
Асортимент пропонованого посуду величезний, різноманітний і матеріал її виготовлення. Це може бути:
- нержавіюча сталь;
- металеві ємності з емальованим або антипригарним покриттям;
- алюміній;
- жароміцне скло.
на думку фахівців, каструля з нержавійки – найбільш вдалий вибір. Сьогодні багато виробників використовують нержавіючий сплав, що відрізняється:
- привабливою глянцевою поверхнею;
- довговічністю;
- універсальністю.
Емальовані вироби мають естетичний вигляд і доступну вартість, однак, вимагають обережного використання.
Посуд з антипригарним покриттям функціональний, виключає пригорання, але вимагає особливої обережності при експлуатації через можливе утворення подряпин.
В алюмінієвому посуді зручно відварити овочі, пасту, кип'ятити молоко, проте в ній не рекомендується зберігати приготовані страви.
Каструлі Скляні екологічні, в них зручно стежити за процесом приготування, багато з них можна використовувати в духовій шафі і НВЧ. Виключивши різкі температурні перепади, можна розраховувати на їх тривале і комфортне використання.