До зручному кухонного ножа швидко звикаєш, і буває досить прикро, коли працювати з ним не представляється можливим. Однак, щоб часто не міняти кухонний інвентар, фахівці рекомендують дотримуватися при роботі прості рекомендації, що дозволить значно пролити його термін служби.

Як мити ножі

Мити ножі треба відразу після використання, щоб залишки продуктів не встигли висохнути на їх поверхні. Для миття використовують тільки холодну воду, після цього лезо протирають м'якою серветкою.

Не варто використовувати гарячу воду, з наступної причини. Після роботи, особливо зі свіжим м'ясом, на лезі ножа залишаються частинки їжі, які при зіткненні з іонами води вступають в реакцію і негативно впливають на заточку. Взаємодія з іонами гарячої води прискорює дану реакцію в кілька разів і ніж для м'яса швидко прийде в непридатність, а точніше, його заточування.

Згубно на заточку діють всі види кислот (вони викликають корозію), тому після того як були порізані лимони, апельсини, яблука, помідори та інші овочі і фрукти, треба відразу промити і витерти лезо.

Якщо ніж надовго залишати в ємності, нехай навіть з холодною водою, це псує не тільки лезо, але і ручку. На ній можуть з'явитися некрасиві розлучення (якщо вона виготовлена з дерева) або з'явиться іржа на заклепках.

Правила зберігання ножів

Не варто зберігати ножі в ящику з іншим кухонним інвентарем, від цього на їх лезі можуть з'явитися щербини. Оптимальне місце це:

  • спеціальний чохол, багато виробників продають інвентар разом з ним;
  • магнітна смуга;
  • дерев'яна підставка.

Такі девайси мають невелику вартість, і значно продовжують експлуатаційні характеристики леза.

Сьогодні дуже популярні ножі з лезом з кераміки, звичайно, їх зберігати на магнітній смузі не вийде. Для них необхідний чохол і багато виробників пропонують купити керамічний ніж разом з ним.

Якою кухонною дошкою користуватися

Під час нарізки, краще, якщо дошку з дерева або бамбука, пластикові та скляні поверхні сприяють мікроскопічним сколів металу, ніж дуже швидко затупиться.

Заточка ножів

Кожен виробник повинен надавати інформацію щодо подальшого заточування. Якщо такої інформації немає, то необхідно користуватися спеціальними точильними приладами для ножів.

Важливо знати, що японські та керамічні ножі мають односторонню заточку на лезі, тому для них необхідні спеціальні точила.